Dünyada en çok kayısı üretimi Türkiye’de yapılmaktadır. Türkiye’de ise en fazla kayısı üretimi Malatya ilimizde yapılmaktadır. Malatya Kayısısı önemli bir ihraç ürünü olup, üretilen kayısının % 85’i kuru kayısı şeklinde ihraç edilmektedir. Dünya kayısı ihtiyacının yaklaşık % 15’i Türkiye’den karşılanmaktadır. Kayısının sadece meyvesi değil aynı zamanda çekirdekleri ve çekirdek kabukları da işlev görmektedir. Tatlı kayısı çekirdeği çerezlik olarak, acı kayısı çekirdeği ise ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Ayrıca, çekirdeklerden elde edilen yağ kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Çekirdek kabukları ise aktif karbon üretiminde, yakılarak enerji eldesinde ve metal zımparalamada kullanılmaktadır. Kayısı taze veya kurutulmuş olarak yenebilir. Ayrıca çeşitli meyve suları, reçel, jöle, pestil hazırlanmasında kullanılır.